Αντιμετωπίζοντας τις Αγχωτικές Συνέπειες του Εγκλεισμού

lock down

Αντιμετωπίζοντας τις Αγχωτικές Συνέπειες του Εγκλεισμού

Ο εγκλεισμός που μας έχει επιβληθεί με σκοπό την ανακοπή της πανδημίας, δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο από όλους τους ανθρώπους. Οι ψυχολογικές συνέπειες από την πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία είναι διαφορετικές για τον καθένα. Κρίσεις άγχους και διαρκής αγωνία στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, καταθλιπτική διάθεση, απροσδιόριστος (!) φόβος και συνεχής ανησυχία, διαρκής εσωτερική ταραχή που είναι δύσκολο να περιγραφεί και ακόμα δυσκολότερο να απαλλαγεί κανείς από αυτήν, δυσκολίες με τον ύπνο,  συχνοί πονοκέφαλοι και ημικρανίες είναι λίγο ως πολύ κοινά βιώματα πολλών ανθρώπων αυτόν τον καιρό.

Υπάρχουν δοκιμασμένα και αποτελεσματικά βοηθήματα για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την δύσκολη κατάσταση, που φαίνεται ότι δεν θα τελειώσει σύντομα. Ανάμεσα στα πολυάριθμα φυσικά συστατικά που είναι διαθέσιμα από τη φύση για την αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων είναι η Ροδιόλα, γνωστή και με την ονομασία «χρυσόριζα», με εξαιρετική βοηθητική δράση σε συνθήκες έντασης και άγχους. Αντιμετωπίζει το σωματικό και πνευματικό στρες, βελτιώνει τη διάθεση και την αυτοσυγκέντρωση και προλαμβάνει την κατάθλιψη, σε περιπτώσεις που νιώθουμε να ολισθαίνουμε προς μια τέτοια κατάσταση.

Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, φυσικά, είναι ένας επίσης καλός σύμμαχος, μειώνοντας το άγχος και διατηρώντας μια υγιή νευρολογική λειτουργία, που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις συνέπειες της κορτιζόλης  που ξεχύνεται από τα επινεφρίδια στο αίμα, όταν οι βραδινές ειδήσεις  μας κάνουν να σκεφτόμαστε όλα τα φοβερά σενάρια που μπορεί να ζήσουμε.

Το γνωστό βαλσαμόχορτο επίσης ή αλλιώς Υπερικό, είναι πραγματικά βάλσαμο της ψυχής. Είναι ήπιο αντικαταθλιπτικό, συμβάλλοντας στην αύξηση της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νοραδρεναλίνης στον εγκέφαλο και, με εντελώς φυσικό τρόπο, μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε σε περιόδους αβεβαιότητας, γεμάτες από ανησυχία και νευρική υπερένταση, όπως αυτή που ζούμε τώρα.

Σε περισσότερο δύσκολες καταστάσεις, όταν ένα καταθλιπτικό συναίσθημα φαίνεται να έχει εγκατασταθεί μέσα μας, η βοήθεια μπορεί να έρθει από την Υδροξυτρυπτοφάνη, φυσική ουσία, προερχόμενη από σπόρους Γκριφόνια, που αποτελεί πρόδρομο ένωση για τη δημιουργία της ορμόνης της ευτυχίας, που δεν είναι άλλη από τη γνωστή σε όλους σεροτονίνη. Η δράση της πολύτιμης αυτής ορμόνης είναι γνωστή. Χαρίζει καλή διάθεση, ήρεμο ύπνο, καταστέλλει τον θυμό, αυξάνει τη λίμπιντο, μειώνει τους πονοκεφάλους και περιορίζει τη λαιμαργία, που και αυτή είναι χαρακτηριστικό αυτών των ημερών σε πάρα πολλούς ανθρώπους.

Τέλος θα ήμασταν άδικοι απέναντι στην βαλεριάνα, τον λυκίσκο και την πασιφλόρα, με τις γνωστές ηρεμιστικές και υπναγωγικές δράσεις τους, αν δεν συμπεριλαμβάναμε κι αυτά τα ευεργετικά φυτά στην προσπάθεια για τη διατήρηση ή και ενίσχυση της σωματικής και ψυχοπνευματικής μας ισορροπίας.

Όσο περιγραφικά, όμως, και αν παρατεθεί η δράση όλων των παραπάνω, καθίσταται αρκετά περίπλοκο όταν πρέπει να καταλήξουμε ποιο είναι το καταλληλότερο για τον καθέναν από εμάς, που έχουμε, παραδείγματος χάρη, να αντιμετωπίσουμε έναν διακοπτόμενο ύπνο τη νύχτα, πονοκεφάλους την ημέρα και επίμονες φοβικές σκέψεις. Ή απροσδιόριστο θυμό και διαρκή αναστάτωση. Ή δεν μας συμβαίνει τίποτε από τα προηγούμενα παρά μόνο ένα βασανιστικό συναίσθημα άγχους που γεμίζει τις ώρες της ημέρας και μας δυσκολεύει να έχουμε έναν ήρεμο ύπνο. Για τη σωστή επιλογή σκευασμάτων με την καταλληλότερη σύνθεση για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση συμβουλευτείτε μας. Κλείστε ραντεβού μαζί μας και ζητήστε την δική μας εξατομικευμένη πρόταση.

Βρείτε εδώ διάφορα από τα προαναφερθέντα βοηθήματα που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των αγχωτικών συνεπειών του εγκλεισμού.

Ένα «τέχνασμα» που αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό τις στιγμές που μια ανακύκλωση αρνητικών σκέψεων και ένας φοβικός μονόλογος ενός τρομοκρατημένου εαυτού μάς οδηγεί σε μια κορύφωση αγωνίας ή και κρίση πανικού, είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάσουμε, έστω και σαν πείραμα. Θα χρειάζονταν αρκετές παράγραφοι για να εξηγήσουμε τον τρόπο με τον οποίο «δουλεύει», αναλύοντας τους αυτοθεραπευτικούς μας μηχανισμούς και είναι μάλλον περιττό  για αυτήν την στιγμή. (διαβάστε σχετικά  προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο «Βοηθώντας τον γιατρό να μας θεραπεύσει»). Ας δοκιμάσουμε, λοιπόν, κάτι απλό, αξιοποιώντας τους αυτοθεραπευτικούς μας μηχανισμούς, χωρίς επιπλέον ανάλυση, με την αποδοχή, απλώς, ότι υπάρχουν και καλή τη πίστη.

Αρχικά πρέπει να βαθμολογήσουμε, από το ένα μέχρι το δέκα, το δυσάρεστο συναίσθημα, από το οποίο θέλουμε να απαλλαγούμε, είτε αυτό είναι μια ανησυχία, ένας φόβος ή ένας θυμός. Το ένα αντιστοιχεί σε χαμηλής έντασης συναίσθημα το δέκα στο μέγιστο. Εύκολα θα «νιώσουμε» σε ποιον βαθμό αντιστοιχεί το συναίσθημα. Στη συνέχεια τοποθετούμε τα χέρια μας, το αριστερό πάνω από το δεξί, στο κέντρο του στήθους και συγκεντρώνουμε την προσοχή μας σ΄ αυτό το μέρος του σώματός μας. Μένουμε για μερικά λεπτά, όχι περισσότερο από τρία (κατ΄ εκτίμηση και χωρίς να κοιτάξουμε το ρολόι),  προσηλωμένοι σε αυτό που κάνουμε και χωρίς να φεύγει το μυαλό σε άλλες σκέψεις. Θα βοηθήσει στην προσήλωσή μας η ταυτόχρονη παρατήρηση της αναπνοής, χωρίς καμιά προσπάθεια να αλλάξουμε τον ρυθμό της. Μετά τα δύο ή τρία αυτά λεπτά (θα καταλάβουμε πότε είναι η ώρα να το κάνουμε), μεταφέρουμε τα χέρια όπως είναι, το ένα πάνω στο άλλο, στο μέτωπο. Μένουμε άλλα δυο-τρία λεπτά. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο, βάζοντας αυτήν τη φορά τα χέρια στην κορυφή του κεφαλιού. Είναι σημαντικό, σε όλη τη διάρκεια να κρατάμε επικεντρωμένη την προσοχή μας σε αυτό που κάνουμε. Όταν τελειώσει η διαδικασία βαθμολογούμε ξανά το προηγούμενο συναίσθημα. Θα μας ξαφνιάσει το γεγονός ότι η έντασή του έχει μειωθεί πάρα πολύ και εμείς νιώθουμε πολύ καλύτερα από πριν. Με αυτήν την απλή τεχνική, σε λιγότερο από δέκα λεπτά θα έχουμε απαλλαγεί σε μεγάλο βαθμό από μια δυσάρεστη εσωτερική αναταραχή.

Συνδυάζοντας, τελικώς, την έξωθεν βοήθεια που μας έχει υποδειχθεί, με το κατάλληλο συμπλήρωμα στη σωστή δοσολογία και την υποστηρικτική συνδρομή του εσωτερικού μας θεραπευτή, είναι βέβαιο ότι θα κατορθώσουμε να διατηρήσουμε την ψυχική μας ακεραιότητα κόντρα στις εξωτερικές αντιξοότητες και θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και αυτήν την δύσκολη κατάσταση που προέκυψε στη ζωή μας.

 

Αναστασία Χαδιά

Φαρμακοποιός, απόφοιτος Φαρμακευτικής Σχολής ΑΠΘ.
Υπεύθυνη για το ενημερωτικό blog του pharmahome.gr

Κοινοποίηση

Αφήστε μια απάντηση


ΚΑΝΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Για να ενημερώνεστε για τις προσφορές που τρέχουν.
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τους όρους χρήσης.