Βοηθώντας τον γιατρό να μας θεραπεύσει

Βοηθώντας τον γιατρό να μας θεραπεύσει

Βοηθώντας τον γιατρό να μας θεραπεύσει

Η διάγνωση μιας αρρώστιας και η υπόδειξη της φαρμακευτικής αγωγής που πρέπει να ακολουθηθεί, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του γιατρού και αυτό είναι κάτι που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

Όμως, μήπως μετατρέπουμε την ασθένεια σε ζήτημα που αφορά αποκλειστικά τον θεράποντα γιατρό, αφήνοντας σε αυτόν ολόκληρη την ευθύνη της θεραπείας, παραιτούμενοι από τη δική μας υποχρέωση, υποχρέωση προς τον εαυτό μας, να συμμετέχουμε στη θεραπευτική διαδικασία που, φυσικά, αφορά πρώτιστα εμάς τους ίδιους;

Η ευκολότερη και, δυστυχώς, παραπλανητική μέθοδος είναι να «κρυφτούμε» πίσω από την ονοματολογία μιας διάγνωσης και να παραιτηθούμε από οποιαδήποτε προσωπική συμμετοχή στη θεραπευτική διαδικασία, θεωρώντας ότι τίποτα δεν περνάει από το χέρι μας εκτός από το να κάνουμε αυτό που θα μας υποδείξει ο γιατρός. «Έχω… “αυτό”», λέμε και περιμένουμε από τη φαρμακευτική αγωγή να κάνει τα υπόλοιπα.

Και για να κάνουμε τα πράγματα πιο συγκεκριμένα, ένα έκζεμα ή μια δερματοπάθεια, για παράδειγμα, είναι αυτό που λέει και το όνομά τους. Και η προσδοκώμενη θεραπεία βρίσκεται στην αγωγή που θα συστήσει ο δερματολόγος. Και αν είμαστε τυχεροί, η δυσαρμονική εκδήλωση σταδιακά υποχωρεί και στο τέλος εξαφανίζεται. Σε μια όχι και τόσο ευμενή εξέλιξη όμως, χρειάζεται να επισκεφτούμε και μια δεύτερη φορά το γιατρό ή και περισσότερες, να τροποποιηθεί κάπως η αρχική αγωγή ή και να αλλάξει εντελώς, μέχρι να επιτευχθεί το ευκταίο, που δεν είναι άλλο από την απαλλαγή μας από την κοκκινίλα, τη φαγούρα, τον ερεθισμό ή οτιδήποτε άλλο.

Σε μια άλλη, δυσμενέστερη εξέλιξη και ενώ φαινόταν να έχουμε θεραπευτεί από το ζήτημα που μας ταλαιπώρησε λίγο ή πολύ, το πρόβλημα επανεμφανίζεται λίγο καιρό αργότερα, με την ίδια μορφή ή κάποια παρόμοια, ξαφνικά και από το πουθενά.

Από το πουθενά όμως; Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το κομβικό σημείο της θεραπείας. Οριστικής, ελπίζουμε, αυτήν τη φορά.

Ασφαλώς και θα ξαναεπισκεφτούμε το γιατρό. Ασφαλώς και θα ακολουθήσουμε πάλι τις οδηγίες που αφορούν τη φαρμακευτική του αντιμετώπιση. Όμως εδώ είναι που πρέπει να αναλάβουμε προσωπική δράση και να γίνουμε θεραπευτές του προβλήματος, σε ένα άλλο επίπεδο και μέσω ενός άλλου δρόμου, στον οποίο η παρέμβαση του γιατρού είναι, πρακτικά, αδύνατη.

Η «μαγική» λέξη, προκειμένου η προσωπική αυτή δράση να έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, είναι ενδοσκόπηση. Μια ενδοσκόπηση, όμως, με πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, προκειμένου να ανακαλύψουμε ποια ακριβώς εσωτερική «ανισορροπία» μπορεί να ευθύνεται για την εξωτερική εκδήλωση του συγκεκριμένου προβλήματος. Είναι πολύ συνηθισμένο να λέγεται στην περίπτωση των δερματοπαθειών, τουλάχιστον, ότι «είναι από το άγχος». Και ίσως να είναι πολύ κοντά στην αλήθεια η δήλωση αυτή. Όμως σε ποιο είδος άγχους αναφερόμαστε; Το βέβαιο είναι ότι κρυβόμαστε και πάλι πίσω από την ονοματολογία μιας αόριστης αιτίας και αφηνόμαστε στα διαλύματα και τις κρέμες να καταπραΰνουν το πρόβλημα. Στην περίπτωση, λοιπόν, της δερματικής εκδήλωσης, μια που με αυτό το παράδειγμα ξεκινήσαμε, μπορούμε να αναζητήσουμε τις πιθανές αιτίες στις συνθήκες της εξωτερικής μας ζωής και της ψυχικής κατάστασης που μας δημιουργούσε αυτή εσωτερικά, διατυπώνοντας στον εαυτό μας απλές ερωτήσεις, όπως:

«Συνέβη κάτι, σημαντικό ή ασήμαντο φαινομενικά, που να έχει προηγηθεί της εμφάνισης του συγκεκριμένου δερματικού προβλήματος; Ποια ήταν η ψυχολογική μου κατάσταση, το διάστημα που αυτό εμφανίστηκε; Ήταν η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη δερματική εκδήλωση εμφανίζεται; Αν όχι, υπήρχε κάποιο κοινό στοιχείο στις δύο ή περισσότερες εκδηλώσεις;»

Οι ερωτήσεις μπορούν να γεμίσουν μια ολόκληρη λίστα και, φυσικά, μπορεί να είναι τόσο διαφορετικές όσο περίπου και οι άνθρωποι που τις διατυπώνουν. Αν, όμως, οι απαντήσεις είναι τέτοιες που μας υποψιάζουν ότι μπορεί να υπάρχει κάποια σύνδεση, συνεχίζουμε τη διερεύνηση με τρόπο στον οποίο θα βρούμε έναν ανέλπιστο σύμμαχο, από μια εσωτερική και λιγομίλητη, τον υπόλοιπο καιρό, ευφυία, που όμως τώρα είναι διατεθειμένη να προσφέρει κάθε βοήθεια, διαπιστώνοντας ότι τη ζητήσαμε με τη θέλησή μας και με πρόθεση να την αξιοποιήσουμε.

Οι απαντήσεις που αναζητούμε μπορεί να μην προκύψουν εύκολα και άμεσα. Εξαρτάται από το πόσο ανοιχτός είναι ο καθένας στον εσωτερικό διάλογο. Θα προκύψουν, ωστόσο, ούτως ή άλλως. Και θα μας ξαφνιάσουν με την καθαρότητα με την οποία θα μας υποδεικνύουν την υποκείμενη αιτία του προβλήματός μας. Και, έμμεσα, την απελευθέρωσή μας από αυτό.

Μεγάλο το θέμα, θα συμφωνήσουμε όλοι. Και δεν εξαντλείται σε κείμενο μιας ή δύο σελίδων. Ενδιαφέρον όμως, έτσι δεν είναι; Γι αυτό και θα επανέλθουμε για περαιτέρω ανάλυση.

 

Αναστασία Χαδιά

Φαρμακοποιός, απόφοιτος Φαρμακευτικής Σχολής ΑΠΘ.
Υπεύθυνη για το ενημερωτικό blog του pharmahome.gr

Κοινοποίηση

Αφήστε μια απάντηση


ΚΑΝΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
Για να ενημερώνεστε για τις προσφορές που τρέχουν.
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τους όρους χρήσης.